Selasa, 4 November 2014

Kenapa Memanah itu SUNNAH ?BENGKEL MEMANAH TIAF

Kenapa Memanah Itu SUNNAH?
Kerana...

1) Ianya adalah Sunnah Fiiliyyah, Taqririyyah dan Qauliyyah. Maka, setiap perbuatan, percakapan serta saranan Sayyiduna RasulILLAHi SallALLAHu Alaihi Wasallam bukanlah dari hawa nafsu Baginda SallALLAHu Alaihi Wasallam tetapi ianya adalah Wahyu dari ALLAH Azza Wajalla.

2) Untuk pembaikan sistem vebtebrae (Tulang Belakang) terutamanya pada servical, toracs dan lumbar.

3) Bagi penambahbaik pulihan Sistem cardiovascular terutamanya bagi sistem injap jantung iaitu aortic, biskuspid, trikuspid dan pulmonari.

4) Untuk meransang Sistem neuron, terutamanya di Thalamus dan Hipothalamus (Otak Tengah).

Serta banyak lagi huraiannya di dalam Bengkel Memanah TIAF.

Rata-rata bertanya, pada usia berapa tahunkah anak-anak sudah mula dilatih memanah?

Jawapannya adalah pada usia seawal mereka boleh memegang dan menggenggam busur/busar panah. Kerana asas utama dalam memanah selain dari kedudukan tapak, adalah memegang dan menggenggam busur/ busar panah.

Dalam Memanah, terdapat 4 perkara penting dari sudut fizikal dan 4 perkara penting dari sudut mental.

Fizikal :
1) Posisi Tubuh dan Busur
2) Struktur Tubuh dan Busur
3) Sistem Pernafasan ( Respiratori) dan Sistem Darah ( Karsiovaskular)
4) Relatif Am ( Hukum Inersia)


Mental :
1) Keupayaan Otak Depan
2) Ketenangan
3) Ketepatan mata dan taakulan neuron
4) Kewarasan sasaran


Maka, jika dihurai setiap satu dari perkara ASAS di atas, maka fahamlah kita kenapa Memanah itu Sunnah.
Memanah adalah suatu RIADAH dan sewajarnya setiap Muslim mengamalkannya, bukannya menunggu 'semboyan' baharulah masing-masing sibuk hendak berlatih atau belajar memanah.

Indahnya Sunnah diamalkan dengan ILMU dan FAHAM.Dalam Islam ada Sains BUKAN dalam sains ada Islam.

Sertai Bengkel Memanah TIAF.

BERIKUT ADALAH MAKLUMAT BENGKEL MEMANAH TIAF

TARIKH : 15 November 2014 (Sabtu)

TEMPAT : Baheera Hill View Camp, Lot 85, Sungai Lopoh, Pangson, Hulu Langat, Selangor.

GPS Koordinat : 3.220905, 101.860680

YURAN : RM150 (Individu) RM 100 ( untuk keluarga yang membawa anak bersama)

PENYERTAAN : TERHAD kepada Muslimin dengan pakaian yang sesuai dan sopan. Muslimat boleh hadir untuk teori dan penonton semasa praktikal.

PENDAFTRAN : Sms Nama > No Kad Pengenalan > hantar ke No ( Yang diterima akan menerima maklum balas, penganjur berhak menolak pendaftaran)

PERALATAN PRAKTIKAL : Akan disediakan oleh penganjur, digalakkan membawa peralatan sendiri jika ada.

PENGISIAN :
1) Teori Memanah.
- Sejarah
- Perihal Sunnah dalam Memanah
- Kepentingan mempelajari Sukan Panah
- Rahsia Memanah Jasmani & Rohani
- Perbezaan panah sunnah (Tradisional) & Panah Moden
- Jenis-jenis panah Sunnah ( Tradisional)


2) Praktikal
- Mengenal Busur
- Mengenal Anak Panah
- Asas 'Drawing' (Bidikan)
- Jenis-jenis tarikan panah
- Asas Latihan 'Grouping' ( Sasaran kelompok)
- Asas Latihan 'Targeting' (Sasaran titik)


Semoga bermanfaat dunia dan akhirat insyaALLAH.

1 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam