Rabu, 1 Disember 2010

ROH AL QUDS

Siri ke 7

ABU ABDULLAH MUHAMMAD Al-KHAYYAT TUKANG JAHIT DAN ABU AL-ABBAS AHMAD AL-JARRAR PEMBUAT TEMBIKAR.

Mereka dua bersaudara dari Serville yang menjadi sahabat ku di situ sehingga tahun 590 Hijrah, tahunnya di mana mereka pergi menunaikan haji di Mekah. Inilah juga tahunnya di mana aku menziarahi kamu (Abu Muhammad al-Mahdawi di Tunis – kitab ini ditulis atas permintaan beliau). Setelah mereka sampai di Mekah, Ahmad menetap di sana selama setahun, kemudiannya ke Egypt dan menyertai kumpulan sufi Malamatiyyah ( kumpulan yang berdasar kan al-Quran 5:54 “Mereka berjuang di jalan Allah dan tidak takut cerca orang yang mencerca”). Muhammad sebaliknya, menetap di Mekah selama lima tahun dan kemudiannya menyertai abangnya di Egypt dalam tahun yang sama di mana aku berpisah denganmu, iaitu pada tahun 598 Hijrah. Aku menemui mereka apabila aku tiba di Egypt dan tinggal bersama-sama mereka, yang mana ketika itu Abu Abdallah sedang sakit. Ketika di sana aku berpuasa Ramadhan bersama mereka.

Abu Abdallah memasuki tariq Allah lama sebelum adiknya. Beliau anak yang taat dan berkhidmat untuk ibunya sehingga ke saat ibunya kembali ke rahmatullah. Betapa beliau dikuasai oleh keadaan Jalal Allah sehinggakan degup jantungnya ketika solat dapat didengari dari jauh. Beliau banyak menangis dan mengekalkan diam yang panjang; selalu bersedih dan hiba dan merintih pilu. Aku tidak pernah melihat seseorang yang begitu merendah diri, selalu menundukkan kepala dan matanya terpaku ke bumi. Beliau tidak bercampur dengan orang. Beliau seorang yang bebas dari munafik, kuat bermuhasabah, teguh iman, tidak melakukan kesalahan dan sabar sekalipun di timpa kemiskinan dan ujian. Beliau juga seorang yang memiliki kekuatan rohaniah dan himmah dan ketika usia muda ku dan mempelajari al-Quran dangan beliau aku begitu mengasihi beliau, beliau salah seorang jiranku. Bilamana beliau memasuki masjid semua yang melihatnya menunjukkan rasa hormat. Dia selalunya bukanlah yang pertama memulakan percakapan dan hanya menjawab apabila benar-benar perlu. Beliau berpegang teguh kepada keimanan dan apabila aku memasuki tariq aku sangat berhajat untuk menyerupai beliau dan adiknya. Aku hampirkan diri ku padanya dan mendapat banyak manfaat daripada panduan dan tauladan daripada beliau. Beliau menahan segala dugaan sementara itu mengelak daripada menyusahkan orang lain. Bukaan beliau adalah benar dan beliau sangat gembira “berbicara” dengan rabb. Malamnya dihabiskan dengan solat dan siang hari dengan berpuasa. Beliau tidak pernah berdiam diri dan sentiasa meletakkan dirinya dalam keadaan meningkatkan ilmu.

Kami berempat, Syeikh dan adiknya, seorang sahabat dan diriku, selalu berkumpul bersama, semuanya berkongsi dalam pandangan kerohanian yang dikurniakan kepada kami ketika berkumpul bersama. Aku tidak mengetahui hari yang lebih baik dari hari-hari tersebut.

Kini diikuti dengan suatu peristiwa yang membuktikan himmah beliau. Rumah kami agak berjarak dari rumah beliau dan kejadian tersebut berlaku pada suatu malam, ketika lepas waktu isyak , Aku merasai keperluan yang mendesak samada untuk berada bersama beliau atau pulang ke rumah, tidak tahu mana yang hendak dibuat. Akhirnya aku memilih yang pertama, aku bergerak ke rumah beliau dan mendapati Syeikh berdiri di tengah rumah menghadap ke Mekah. Adiknya sedang melakukan solat sunat. Apabila aku memberikan salam beliau menjawabnya sambil tersenyum dan berkata, “Apa yang melengahkan mu? Hati ku menumpukan pada mu kerana kamu mempunyai sesuatu yang kami perlukan. Sesungguhnya, aku memilki lima dirham dalam saku ku yang aku berikan kepada beliau. Syeikh menjelaskan seorang bernama ‘Ali al-Salawi datang berziarah dan dia tiada apa untuk diberikan kepada nya. Kemudian aku pulang ke rumah.

Aku memiliki sebuah jag kosong di rumah dan suatu hari aku ingin menyediakan bubur manis untuk ahli halaqah, tetapi tidak mempunyai madu dan mentega untuk dicampurkan ke dalamnya. Aku pun membawa jag kosong tersebut dan periuk bubur kepada beliau. Beliau mengambil jag dan memegangnya dengan kedua belah tangan lalu berkata, “Bismillah, makanlah!” Kemudian beliau terus menuangkan mentega bercampur madu daripada jag tersebut ke atas bubur.

Suatu hari ketika kami berada di rumah salah seorang ahli halaqah yang menghidangkan kami tempek tepung dan madu untuk kami makan. Apabila madu telah habis dimakan, tuan rumah berharap agar kami dapat menunggu sebentar untuk dibawakan lagi madu. Bagaimanapun Syeikh menyuruh kami supaya terus mencicah dan kami akan dapati apa yang kami mahukan. Kami pun melakukannya dan apabila dimasukkan ke mulut ianya menitis dengan madu.

Beliau selalu berurusan terus dengan keperluan faqir miskin, membekalkan mereka dengan makanan dan pakaian. Beliau sesungguhnya seorang yang baik hati dan bersimpati, mengasihi yang muda dan menghormati yang tua. Kepada setiap orang dia berikan haqnya dan banyak yang berhutang nya, satu-satunya hutang beliau ialah kepada Allah. Dalam keadaan sebeginilah aku selalu melihat beliau, semoga Allah memasukkan kami berdua dalam pengampunan Nya.

Akan hal adiknya pula Abu al-Abbas Ahmad, lelaki apa kah ini! Seorang yang puas dengan sifat murni, dan mengelakkan segala maksiat, seorang yang mengenal Allah dan mengabdikan diri pada Nya, sangat terpercaya. Beliau merupakan orang yang memperolehi keadaan “perbualan Ilahiyyah” disebalik hijab (Quran 42:51 “Dan tiadalah bagi manusia, bahawa Allah bercakap-cakap dengannya, kecuali dengan wahyu atau di sebalik hijab….”), Kuat syuhud, disukai oleh teman, membantu dalam semua perkara dan baik hati, bersetuju dengan setiap yang disukai Allah, tetapi kuat menentang apa yang tidak disukaiNya. Beliau sentiasa berzikir menyebut nama Allah dan beliau dimuliakan olehNya dan nama beliau meniti di bibir setiap orang. Beliau serahkan dirinya kepada hukum sirr dan seorang yang dikurniakan banyak syuhud.

Bilamana kami membicarakan satu-satu permasalahan beliau akan berada dalam keadaan batinnya terpisah dari kami, yang akhirnya beliau akan jelaskan beberapa aspek permasalahan tersebut kepada kami. Beliau masih lagi sebegitu hingga kini.

Beliau hanya berkhidmat kepada abangnya yang melalui kurniaan rohaninya beliau memperolehi banyak manfaat.

Beliau bertemu dengan Syeikh al-Uryani dan Abu Muhammad b. Junaid serta ramai lagi sahabat kami. Beliau sangat ingin untuk menemani kami ke Mekah jika tidaklah kerana keuzuran abangnya; sesungguhnya, sekiranya beliau dalam keadaan sihat kami semua sudah pasti akan bersama-sama musafir ke Mekah.

Ketika itu wabak menyerang rakyat Egypt. Suatu hari sedang Syeikh berjalan di sebatang jalan beliau melihat bayi mati akibat kelaparan. Hiba dengan keadaan itu beliau berkata, “Ya rabb, apa maksud semua ini?” Kemudian beliau hilang dalam syuhud, yang mana kedengaran suarau berkata kepadanya, “Wahai hamba Ku, adakah aku mengakibatkan kamu kehilangan sesuatu?” Beliau menjawab, “Sesungguhnya, tidak”. Suara tersebut menyambung kata, “Jangan masuk campur, kerana bayi yang kamu lihat di hadapan mu adalah zuriat yang berdosa. Ini adalah kaum yang meringankan perintah Ku, oleh itu Aku jatuhkan hukum Ku ke atas mereka. Demikianlah Aku lakukan terhadap mereka yang meringankan perintah Ku. Jangan pedulikan mereka”. Apabila beliau kembali sedar beliau dapati yang dirinya tidak lagi merasa tertekan dengan apa yang beliau lihat. Syeikh ini dianugerahi dengan banyak perbualan.

Merujuk kepada kelebihan sahabat yang lain atas mereka, aku dapati tiada yang lain yang lebih baik dari mereka merujuk kepada keadaan ini, semoga Allah memasukkan aku bersama mereka dalam pengampunanNya dan tidak memisahkan kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan